top of page

Top AAC softver: Pictoselector


Pictoselector je besplatan softver za kreiranje i organizovanje grafičkih simbola, piktograma, koji se koriste za olakšavanje komunikacije sa osobama koje imaju teškoće u govoru ili razumevanju jezika. Ovaj softver se koristi pri pružanju pomoći osobama sa autizmom, afazijom, Downovim sindromom, kao i druge osobe koje imaju problema sa komunikacijom.


Picto-selector je veoma jednostavan za korišćenje. Dolazi sa tri ogromne besplatne biblioteke simbola - Sclera, ARASAAC i Mulberri koje zajedno pružaju kolekciju od oko 28.000 simbola koji su organizovani u kategorije kao što su hrana, odeća, muzika, sport, transport i drugo.


Koristi se za kreiranje komunikacionih tabli, za pravljenje rasporeda i štampanje kartica za razmenu slika koja uključuje napredno upravljanje simbolima i funkcije za uređivanje. Kreiranje vizuelnih rasporeda, socijalnih priča, ili sadržaja za piktografsko čitanje nikada nije bilo jednostavnije.


Pored simbola u simboličkim paketima, omogućava i kreiranje sopstvenih simbola pomoću ugrađenog editora. Može se koristiti i za klipart, tekst i fotografije. Takođe su obezbeđene brojne opcije za prilagođavanje i uređivanje postojećih biblioteka simbola. Aplikacija se stalno razvija i poboljšava - podrška za umreženu upotrebu i velike organizacije su među najnovijim dodacima.


Pictoselector ima i opciju za izvoz kreiranih simbola u PDF, HTML i Word formate, što olakšava deljenje i štampanje sa drugima. Podržava Win 11, 10, 8, 7, Citrix, Mac OS. Siboli se mogu pretraživati i bez instalacije softvera, putem pretraživača.

Preuzimanje sadrži preko 28.000 slika (piktograma) prevedenih na engleski, holandski, nemački, francuski, danski i španski. Neki piktogrami su prevedeni na arapski, švedski, italijanski, portugalski, brazilski i indonežanski jezik. Web opcija omogućava i pretragu piktograma na srpskom jeziku.

Značajna prednost Pictoselectora je mogućnost da se kategorije prilagođavaju pojedinačnim potrebama korisnika, omogućavajući dodavanje novih kategorija i simbola. Ovaj softver omogućava i korišćenje glasovnog izgovora, koji pomaže korisnicima da čuju nazive i opise simbola.Nudi i opciju za izradu prezentacija, što je korisno u školskom i poslovnom okruženju.


Korišćenje softvera je pristupačno i korisno za svakoga ko želi da olakša komunikaciju sa osobama koje imaju teškoće u govoru ili razumevanju jezika. Namenjen je svima koji rade sa decom, odraslim osobama sa teškoćema u komunikaciji i sa starim licima. Jedna od najvećih prednosti Pictoselectora je njegova jednostavnost i intuitivnost. Ovaj softver je dizajniran da bude lak za korišćenje, čak i za one koji nemaju iskustva sa sličnim softverima.

Pictoselector je besplatan, što znači da je dostupan svima koji ga žele koristiti. Lako je dostupan i jednostavan za preuzimanje i instalaciju.

Može koristiti u različitim okruženjima, uključujući škole, bolnice, domove za negu, i druga mesta gde je potrebno olakšati komunikaciju. Koristan je i za pojedince koji žele da olakšaju komunikaciju sa članovima porodice ili prijateljima koji imaju teškoće u govoru ili razumevanju jezika. Iako besplatan, softver nudi mnoge prednosti u odnosu na plaćene softvere za kreiranje grafičkih simbola. Jednostavan za korišćenje, prilagodljiv potrebama korisnika, intuitivan, može se koristiti u različitim okruženjima, što ga čini izuzetnim sredstvom u radu.


Može se preuzeti na ovom LINK-u a ARASAAC web pretraživanje moćete pronaći OVDE kao i klikom na sliku ispod


Kommentare


bottom of page