top of page

Šta su piktogrami?

Updated: Mar 6, 2023


Piktogrami ili piktografi su vizuelna sredstva - grafički prikazi koji su deo simboličkih jezika koji se često koristi u AAC-u (Augmentativna i Alternativna Komunikacija) za olakšavanje komunikacije osoba sa teškoćama u govoru.


Piktogrami predstavljaju vizuelne simbole koji predstavljaju reči, ideje ili koncepte.

Prednosti korišćenja piktograma u AAC-u su brojne. Na prvom mestu, piktogrami su laki za razumevanje jer se zasnivaju na vizuelnoj komunikaciji. Ovo čini komunikaciju lakšom i intuitivnijom za osobe koje imaju teškoće u govoru. Piktogrami takođe mogu olakšati učenje novih reči i pojmova, jer mogu biti predstavljeni na jednostavan i vizuelno atraktivan način.


Međutim, postoji i nekoliko potencijalnih mana korišćenja piktograma u AAC-u. Na primer, određeni piktogrami mogu biti teški za razumevanje ukoliko se koriste van konteksta, što može dovesti do pogrešnog tumačenja poruka. Takođe, neki piktogrami mogu imati različita značenja u različitim kulturama, što može uzrokovati nedoumice u komunikaciji.


Korišćenje piktograma u AAC-u je sve češće, a postoje razne aplikacije i uređaji koji se koriste u ovu svrhu. Neke aplikacije omogućuju personalizaciju piktograma kako bi se prilagodili individualnim potrebama korisnika. Uz to, postoje i aplikacije koje omogućuju prevod teksta u piktograme kako bi se omogućila bolja komunikacija.

Uz sve prednosti i mane, važno je napomenuti da odabir odgovarajućeg simboličkog jezika u AAC-u zavisi od individualnih potreba korisnika. Potrebno je uzeti u obzir različite faktore kao što su uzrok teškoća u govoru, sposobnost korisnika da razumeju simbole i njihovu kulturu. Odabir neodgovarajućeg simboličkog jezika može uzrokovati poteškoće u komunikaciji i moguće nedoumice.


Piktogrami su korisna simbolička sredstva u AAC-u koji može olakšati komunikaciju osoba sa teškoćama u govoru. Međutim, važno je uzeti u obzir prednosti i mane korišćenja piktograma, kao i individualne potrebe korisnika kako bi se odabrao najbolji simbolički jezik za AAC.


Izbor neadekvatnog simboličkog jezika i piktogramskih rešenja mogu odvratiti osobu od upotrebe.

Dark-Background

Budite u toku!

Pratite najnovije objave.

Hvala na prijavi!

  • Twitter
  • Instagram

© 2035 by BrainStorm. Powered and secured by Wix

bottom of page