top of page

Šta su simbolički jezici?

Updated: Mar 6, 2023


Simbolički jezici koriste piktograme - vizuelne reprezentacije reči, ideja i koncepata. Koriste se za prenošenje značenja i poruka putem vizuelnih simbola i znakova. Svaki simbolički jezik ima svoj piktogramski sistem. Neki su besplatni, neki se plaćaju.


Piktgrami i simbolički jezici su efektivna sredstva za komunikaciju za ove osobe i koriste se u Augmentativnoj i Alternativnoj Komunikaciji (AAC).

AAC (Augmentativna i Alternativna Komunikacija) je oblast koja se bavi razvojem alternativnih načina komunikacije za osobe koje imaju teškoće u govoru. Jedan od najčešće korišćenih načina komunikacije u AAC-u su simbolički jezici.


Postoje brojni simbolički jezici koji se koriste u AAC-u, a neki od najčešće korišćenih su Bliss, PCS (Picture Communication Symbols) i Widgit.


Prednosti korišćenja simboličkih jezika u AAC-u su brojne. Na prvom mestu, simbolički jezici olakšavaju komunikaciju osobama koje imaju teškoće u govoru. Ovi jezici omogućavaju korisnicima da izraze svoje misli, potrebe i želje na jednostavan i intuitivan način. Simbolički jezici takođe mogu olakšati učenje novih reči i pojmova, jer se često prikazuju na jednostavan i vizuelno privlačan način.


Međutim, postoje i neke mane korišćenja simboličkih jezika u AAC-u. Na primer, određeni simboli mogu biti teški za razumevanje, naročito ukoliko se koriste izvan konteksta. Takođe, neki simboli mogu imati različita značenja u različitim kulturama, što može uzrokovati teškoće u komunikaciji. Pored toga, korišćenje simboličkih jezika u AAC-u zahteva i vreme i trud u učenju novih simbola i njihovog značenja.


Važno je naglasiti da odabir simboličkog jezika u AAC-u treba da bude individualizovan i da zavisi od potreba i sposobnosti korisnika. Na primer, neki korisnici mogu preferirati vizuelne simbole, dok drugi možda preferiraju glasovne izraze. Takođe, odabir simboličkog jezika treba da uzima u obzir i kulturu korisnika, kao i mogućnost personalizacije simbola.


Dakle, simbolički jezici su važan način komunikacije u AAC-u koji može olakšati život osobama koje imaju teškoće u govoru. Međutim, potrebno je uzeti u obzir kako prednosti tako i mane korišćenja simboličkih jezika u AAC-u, i individualizovati izbor simboličkog jezika u skladu sa potrebama i sposobnostima korisnika.


Pogledajte primer iz prakse ( obuka za koršćenje komunikatora)




Dark-Background

Budite u toku!

Pratite najnovije objave.

Hvala na prijavi!

  • Twitter
  • Instagram

© 2035 by BrainStorm. Powered and secured by Wix

bottom of page