top of page

Kako pomoći osobi da koristi uređaj za komunikaciju?

Updated: Feb 18, 2023


Imate uređaj za komunikaciju i želite da pomognete osobi da je što efikasnije koristi. Odakle početi?


  1. Upoznajte uređaj i instalirane aplikacije

Ukoliko je uređaj specifičan ili neuobičajen, izdvojte vreme da se upoznate sa načinom na koji funkcioniše. Ispitajte gde se uključuje i isključuje, kako se utišava ili pojačava ton, kako se biraju funkcije i opcije. Ne možemo očekivati da dete ili odrasla osoba poznaje sve funkcionalnosti. Iako ovo može delovati zastrašujuće, ne brinite, gotovo sigurno ga nećete pokvariti istraživanjem.


Ukoliko vam je uređaj poznat ( tablet, telefon, laptop), ispitajte aplikaciju za govornu komunikaciju. One su obično vrlo intuitivne, pa vam neće trebati mnogo vremena da se sa njima upoznate. Važno je da znate kako da se krećete kroz njih i kako da (ne)uđete u opcije za podešavanje, ako to (ne)želite. Pojedini sistemi koriste kombinaciju više aplikacija, zato odvojte vremena i budite strpljivi.


2. Omogućite pristup


Osoba treba da ima pristup svom uređaju za komunikaciju u svakom trenutku i na svim mestima. Korisno je nabaviti futrolu sa ručkom za nošenje ili da jednostavno bude na dohvat ruke.

3. Modelovanje


Neprestano pokazujte svom detetu kako da ih pravilno koristi uređaj za komunikaciju. Dete nije jedina osoba koja to može da koristi. Dok razgovarate sa njima, izaberite ključne reči na uređaju. Na primer, ako svom detetu kažete „Hajdemo napolje“. Možete da izaberete piktograme „idi“ i „napolje“ ili frazu

,, idemo napolje''.


4. Rečnik


Kada želite da dete- osoba koristi uređaj za komunikaciju, fokusirajte se na osnovni rečnik i rečnik specifičan za situaciju. Neki primeri osnovnog rečnika su: stani, idi, gore, dole, više, sve je gotovo, moje, uključeno, isključeno, itd. Možda nećete pronaći baš ove reči u komunikatoru, već neke druge, ali je važno da ih koristite.

Koristite situacije, neka vas dete ujutru pozdravi, koristite ,,lepe reči'', ako želite da idete u park, pokažite to na komunikatoru. Svaka porodica ima svoj ,,jezik'' i komunikaciju koju razumeju njeni članovi. Ali, mi želimo da dete razumeju svi, od komšija, prijatelja, osoblja u školi do dece u parku.


5. Mogućnosti komunikacije


Dosledno pružajte mogućnosti za komunikaciju svom detetu tokom celog dana. Ovo može uključivati:

  • Tokom užine dajte im samo 2 ili 3 zalogaja njihove omiljene grickalice. Neka odaberu „više“ da bi dobili više užine.

  • Dok se igrate loptom, neka odaberu 'moj red' da zatraže loptu

  • Dok slušate muziku, nasumično ga isključite i uključite. Neka odaberu „uključeno“ i „isključeno“ na odgovarajući način.

  • Dok su na igralištu na toboganu, pre nego što skliznu dole neka izaberu „kreni“.

  • Kada znate da je dete gladno, tražite da vam dete pokažite na ,, gladan sam'' ili ,, želim da jedem''. Ako okleva, možete i sami pokazati na te pojmove, a dete naka ponovi za vama. Ne insistirajte previše, to treba da bude spontano, bez frustracija.

  • Odraslim osobama može biti važan uređaj ( TV, radio), deo nameštaja, osoba ili prostor. Ako na primer želi daljinski upravljač, neka vam pokaže fotografiju istog na komunikacionom uređaju.


Ne ustručavajte se da pitate stručnjaka koji je kreirao- predložio komunikator kako funkcioniše. Ako imate neke nedoumice ili se bojite da nešto ne pokvarite, slobodno pitajte i odagnajte strahove.

Najgore što se može desiti je da ne koristite uređaj za komunikaciju i tako onemogućite pritup osobi kojoj je potrebna alternativna i augmentativna komunikacija.

Dark-Background

Budite u toku!

Pratite najnovije objave.

Hvala na prijavi!

  • Twitter
  • Instagram

© 2035 by BrainStorm. Powered and secured by Wix

bottom of page