top of page

Aplikacija koju preporučujem?

Najpre, zahvaljujem se svima koji su me kontaktirali i podržali ovaj blog. Drago mi je da postoji regionalno interesovanje na ovu temu, pogotovo roditelja, što me posebno raduje. Hvala za sva postavljena pitanja od kojih bih izdvojila najčešće: Koju aplikaciju bih preporučila?


Dati jednostavan, a sveobuhvatni odgovor nije jednostavno. Aplikacije su važne u kontekstu onoga što pružaju, koliko su fleksibilne, da li imaju podršku za naš jezik, koji je nivo individualizacije i da li su jednostavne za korišćenje. Niska cena i mogućnost korišćenja na različitim platformama i sistemima je svakako plus.


Postoji veliki broj aplikacija, svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke, neke su besplatne, dok se druge plaćaju. Najbolja je ona koja odgovara osobi kojoj je namenjena, što me i dovodi u dilemu...


U ranijim postovima pisala sam i nadam se, dovoljno naglasila, koliko je važno adekvatno i dobro proceniti komunikacione sposobnosti. To je temelj budućeg rada. Pokušala sam da objasnim šta su simboli, simbolički jezici, kako se komunikacija razvija i gde leže opasnosti. Zablude se teško razbijaju, a osobama kojima je potrebna pomoć u komunikaciji neophodna je podrška.


Sve to, kako ne bismo došli u situaciju da dete počne da koristi nešto od AAK, a onda naprasno počne da odbija svaki rad ili jednostavno prestane da je koristi.

Zato preporučujem aplikaciju samo ako već koristite kartice, imate ih previše i treba vam bolji način da ih organizujete. Ako ne koristiti kartice, počnite da ih koristite.


Nemojte prelaziti na digitalna sredstva dok se ne uverite da je dete razumelo šta treba da radi i dok nije u potpunosti samostalno pri korišćenju. Uzdržavanje od gotovih komunikacionih modela je važno. Iako deluju jednostavnije (odrasloj osobi) jer je rešenje gotovo i spremno, velika je šansa da neće odgovarati, jer nije PERSONALIZOVNO niti uvažava individualnost deteta.


Aplikacija koju preporučujem: JABtalk


Google Play Store ovako opisuje aplikaciju:


JABtalk je aplikacija za komunikaciju sa slobodnim govorom dizajnirana da pomogne neverbalnoj deci i odraslima da komuniciraju.

JABtalk je jednostavan i efikasan uređaj za alternativnu komunikaciju (AAC). Kombinovanjem personalizovanog glasa i slika sa izuzetno jednostavnim korisničkim interfejsom, JABtalk isporučuje govorno rešenje koje je i zabavno za korišćenje i lako za učenje. Prvobitno dizajniran kao komunikacioni alat za decu sa posebnim potrebama, JABtalk je evoluirao u komunikacioni alat koji koriste deca sa posebnim potrebama, pacijenti sa moždanim udarom, mala deca, patolozi govornog jezika i drugi.


Ono što ovu aplikaciju izdvaja od drugih, pored toga što je besplatna, je mogućnost da snimite sopstveni glas, koristite svoje slike i organizujete pojmove i kategorije na način na koji je dete naviklo. Rezervna kopija se može sačuvati na lokalnom disku.


Link ka ovoj aplikaciji možete pronaći OVDE


Pogedajte kako izgleda kreiranje kategorija i pojmova:



Opmerkingen


bottom of page