top of page

Beskontaktna kontrola računara

Updated: Mar 6, 2023


Beskontaktna kontrola računara je postupak upravljanja računarom bez fizičkog dodira sa tastaturom, mišem ili drugim perifernim uređajima. Ovo se može postići korišćenjem glasa, pokreta glave ili lica, ili pomoću gestikulacije rukama. Beskontaktna kontrola računara se često koristi u situacijama gde je neophodno održati higijenu ili gde je teško koristiti standardne metode interakcije sa računarom, kao što su rad u medicinskoj sredini ili u okruženju sa ograničenjima pokretljivosti.

Postoji nekoliko različitih načina za implementaciju beskontaktne kontrole računara, uključujući:

  • Korišćenje glasa: Pomoću softvera za prepoznavanje govora koji omogućava kontrolu računara pomoću glasovnih naredbi.

  • Korišćenje pokreta glave ili lica: Korišćenjem kamere i odgovarajućeg softvera za prepoznavanje pokreta glave ili lica.

  • Korišćenje gestikulacije rukama: Upotrebom senzora ili kamera koji prepoznaju pokrete ruku i prenose ih u komande računara.

Beskontaktna kontrola računara može biti korisna u različitim situacijama, jer može da poveća nezavisnost korisnika i olakša rad sa računarom.


Međutim, potrebno je imati u vidu da ovaj tip interakcije može zahtevati određeno vreme za navikavanje, obuka može biti izazovna. Takođe, potrebna je saradnja nastavnika, roditelja i sredine kako bi osoba imala priliku da komunicira na ovaj način.

Pogledajte primer iz prakse:




Dark-Background

Budite u toku!

Pratite najnovije objave.

Hvala na prijavi!

  • Twitter
  • Instagram

© 2035 by BrainStorm. Powered and secured by Wix

bottom of page