top of page

Vizuelni raspored

Updated: Aug 11, 2023

Vizuelni raspored predstavlja organizovanje aktivnosti, zadatka ili dana po vizuelnom planu kako bi se pomoglo deci da bolje razumeju i prate svoje dnevne aktivnosti.

Ovo može biti posebno korisno za decu sa autizmom, ADHD-om ili drugim smetnjama u razvoju koje imaju izazove u razumevanju vremena, redosleda i očekivanja.


Vizuelni rasporedi mogu biti kreirani na različite načine, uključujući slike, grafikone, simbole, boje i tekst. Mogu se koristiti u različitim situacijama, uključujući školu, vrtić, kuću, ili pri različitim aktivnostima.


Primena vizuelnog rasporeda može pomoći deci sa smetnjama u razvoju da se fokusiraju i organizuju, smanje anksioznost i povećaju samopouzdanje. Takođe može pomoći roditeljima, nastavnicima i terapeutima da bolje komuniciraju sa decom i da im pruže jasne instrukcije.


Kada se koristi vizuelni raspored, važno je da bude prilagođen detetovim potrebama i sposobnostima. Na primer, za decu sa autizmom, korisnije je upotrebiti fotografije ili slike ljudi i predmeta umesto reči. Za decu sa ADHD-om, možda će biti efikasnije da imaju kratke i jasne zadatke uz vremenska ograničenja kako bi se održala koncentracija.


Vizuelne rasporede mogu koristiti deca sa autizmom, Down sy, ADHD-om ili intelektualnim teškoćama. Ovi rasporedi mogu pomoći u organizaciji rutina i aktivnosti, stvaranju strukture i predvidljivosti u životu deteta.


Evo nekoliko saveta za kreiranje vizuelnih rasporeda za decu sa smetnjama u razvoju:


Koristite jasne i jednostavne slike: Slike su često efikasnije od reči za decu sa smetnjama u razvoju. Koristite slike koje su jasne i jednostavne, bez previše detalja, kako bi dete lako razumelo šta se od njega očekuje.


Koristite svetle boje: Svetle boje mogu privući pažnju deteta i učiniti raspored privlačnijim. Koristite boje koje su prijatne za oči, kao što su plava, zelena ili žuta.


Koristite velika slova i jasan font: Kada koristite tekst na vizuelnom rasporedu, neka slova budu velika i lako prepoznatljiva. Koristite font koji je lako čitljiv i jasno vidljiv.


Organizujte raspored po vremenu: Vizuelni rasporedi se često organizuju po vremenu, kako bi dete znalo šta se očekuje u određeno vreme. Na primer, raspored može počinjati sa jutarnjom rutinom, a zatim se nastavlja sa aktivnostima tokom dana.


Koristite magnetne table ili table sa nalepnicama: Magnetne table ili table sa nalepnicama mogu biti korisne za decu koja vole da pomere stvari ili menjaju raspored. Ove table omogućavaju detetu da lako premesti aktivnosti na drugo mesto ili da ih ukloni sa rasporeda kada su završene. Možete koristi i velike površine u stanu ili kući - na primer vrata. Zgodno je laminitati slike kako se ne bi cepale pri upotrebi.


Važno je kreirati raspored koji je prilagođen detetu i koji će mu pomoći da se oseća sigurno i predvidljivo u svom okruženju.


Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u primeni vizuelnog rasporeda za decu sa smetnjama u razvoju:


  • Odaberite aktivnosti koje će biti uključene u raspored: Odaberite aktivnosti koje će dete raditi tokom dana, kao što su obroci, igra, učenje, kupanje, spavanje i druge aktivnosti. Važno je da se raspored prilagodi potrebama deteta i da bude fleksibilan.


  • Izaberite format za raspored: Izaberite format koji će biti najefikasniji za vaše dete. To može biti magnetna tabla, papirni raspored ili aplikacija na tabletu ili telefonu. Najbolje je početi sa slikama, pa preći na digitalne oblike, kada se dete navikne i stekne rutinu.


  • Odaberite slike i boje: Odaberite slike koje će biti jasne i razumljive za dete. Koristite svetle boje koje će privući pažnju deteta. Važno je da slike budu jednostavne i da se fokusira samo na glavne elemente aktivnosti.


  • Organizujte raspored po vremenu: Raspored po vremenu će omogućiti da dete zna šta se očekuje u određeno vreme. Na primer, raspored može počinjati sa jutarnjom rutinom, a zatim se nastavlja sa aktivnostima tokom dana.


  • Uključite dete u proces: Uključite dete u proces kreiranja rasporeda. To može uključivati biranje slika ili postavljanje aktivnosti na raspored. Na ovaj način će dete biti uključeno u proces i osećaćete se uključeno u svoje dnevne aktivnosti.


  • Održavajte raspored: Potrebno je održavati raspored kako bi bio efikasan. Dodajte nove aktivnosti kada je potrebno, ažurirajte raspored kada se desi promena u rutini i pratite kako dete reaguje na raspored.


Vizuelni rasporedi mogu biti od velike pomoći deci sa smetnjama u razvoju, jer im pomažu da se organizuju, steknu predvidljivost i smanje anksioznost. Važno je kreirati raspored koji odgovara potrebama deteta i pratiti kako dete reaguje na raspored kako bi se mogli napraviti odgovarajući prilagođavanja.


Imajte strpljenja i rezultati neće izostati.




Dark-Background

Budite u toku!

Pratite najnovije objave.

Hvala na prijavi!

  • Twitter
  • Instagram

© 2035 by BrainStorm. Powered and secured by Wix

bottom of page